Jaarverslag 2018-2019

Hieronder presenteren we de opvallendste activiteiten van De Blauwe Brigade in het seizoen 2018-2019.

Het eerste kwart (oktober en november 2018)

Voorafgaand aan het duel tegen Zwolle op zaterdag 10 november wordt Darius Thompson gehuldigd als Speler van de Maand oktober. Hij krijgt de bijbehorende trofee uit handen van Nienke de Ligny van De Blauwe Brigade.

Op maandag 12 november houdt De Blauwe Brigade de algemene ledenvergadering in de Home Town Lounge van ZZ Leiden. Een kleine 20 leden nemen de moeite om de stand van zaken van onZZe supportsvereniging te bespreken. Bert van der Vliet is de nieuwe penningmeester. Het bestuur bestaat verder uit voorzitter Akif Han, Nienke de Ligny (secretaris) en Rutger de Ligny. Er hebben zich enkele leden gemeld die een actievere rol binnen De Blauwe Brigade willen spelen. Zo zal de website een update ondergaan en met eigen content gevuld worden.

Aansluitend aan die ledenvergadering op 12 november is er een scheidsrechtersavond met topscheidsrechter Antio Sinterniklaas. Hij geeft enkele tientallen Leidse supporters uitleg over spelregels en arbitrale beslissingen. En dat doet hij met veel overgave en enthousiasme. Aan de hand van videobeelden toont hij spelsituaties, ook van het duel ZZ Leiden-Landstede van de zaterdag ervoor, en legt uit wat de regels zijn. De fans moesten toegeven dat de scheidsrechters het toch wel vaak bij het goede eind hadden… De zeer geslaagde avond wordt afgesloten met een spelregelquiz, gewonnen door Ben Baak.

Het tweede kwart (december 2018 en januari 2019)

Op 10 december lanceert De Blauwe Brigade een vernieuwde website. Een wat strakkere vormgeving, betere navigatie en meer eigen content. Paul van der Bijl is de nieuwe webmaster.

Op 15 december wordt Clayton Vette gehuldigd als Speler van de Maand november, voorafgaand aan het duel tegen Den Helder. Hij krijgt de bijbehorende award uit handen van Marco Schaafstra van De Blauwe Brigade.

Op 22 december, als ZZ Leiden thuis speelt tegen Den Bosch, brengt De Blauwe Brigade de Vijf Meihal in kerstsferen, met een stand voor de ingang, waar gluhwein en lekkernijen te verkrijgen zijn, uiteraard begeleid door kerstklassiekers uit de luidsprekers.

Voorzitter Akif Han spreekt op 1 januari in een interview op de website zijn grote tevredenheid over het afgelopen jaar. Niet alleen draait ZZ Leiden sportief heel goed, ook De Blauwe Brigade gaat lekker.

Clayton Vette wordt op 12 januari, voorafgaand aan het duel tegen Apollo, opnieuw gehuldigd als Speler van de Maand, dit keer van december. Marco Schaafstra van De Blauwe Brigade reikt opnieuw de award uit aan de populaire Clayton.

Het derde kwart (februari en maart)

Op 1 februari verschijnt er op de website van De Blauwe Brigade een veelgelezen interview met speaker Martin Hooymans. Over respect voor de tegenstander, zijn voorbereiding op een wedstrijd en uiteraard… dat pak.

De site van De Blauwe Brigade trekt op 4 februari ook veel bezoekers, vanwege een stukje over Sergio de Randamie, die zijn kookkunsten vertoonde in de keuken van ZZ Leiden-supporter Emiel van den Hoed.

Maurice Watson Jr., onZZe imponerende point guard, is uitgeroepen tot Speler van de Maand januari. Op 9 februari, voor het duel tegen Aris, krijgt hij de bijbehorende trofee uit handen van Nienke de Ligny van De Blauwe Brigade.

Op zaterdagavond 9 maart kunnen alle leden van De Blauwe Brigade hun sjaal ophalen in de dj-hoek van de Vijf Meihal. De nieuwe sjaals die de Blauwe Brigade heeft laten maken, vinden gretig aftrek. Het levert een fraai gezicht op tijdens de wedstrijd tegen Zwolle, al die fans met sjaals op de tribune. De actie levert de vereniging ook enkele tientallen nieuwe leden op.

Sportief bezien gaat het ZZ Leiden voor de wind. Op de site geven supporters Hennie Kikkert en Martin Zonderop naar aanleiding van het duel tegen concurrent Zwolle  hun visie op de sportieve kansen van de ploeg. Ze rekenen op prijzen.

Op zaterdag 16 maart plaatst ZZ Leiden zich voor de bekerfinale, tegen Landstede in Zwolle. De Blauwe Brigade kondigt meteen aan dat er in samenwerking met het bestuur van ZZ Leiden een bus gaat rijden naar de finale, op 31 maart. De aanmeldingen stromen in een rap tempo binnen.

De grote Blauwe Brigade Loterij op 23 maart is een groot succes! Er worden voor en tijdens de thuiswedstrijd tegen Dutch Windmills maar liefst 2300 loten verkocht en enkele tientallen fans vallen in de prijzen.  De hoofdprijs, een fiets van 2Wheels Tweewielerspecialist, was voor trouwe ZZ Leiden-supporter Kevin Meskers.

Op zondag 31 maart vertrekken maar liefst drie door De Blauwe Brigade en het bestuur van ZZ Leiden geregelde supportersbussen met ZZ Leiden-fans naar Zwolle, voor de bekerfinale. De stemming zit er vanaf het begin goed in en die wordt alleen maar beter. In de middag pakt ZZ Leiden voor het eerst in jaren weer eens een prijs! Landstede wordt overtuigend op een nederlaag getrakteerd. Aan het begin van de avond is de huldiging in de Vijf Meihal, waar spelers en fans er gezamenlijk een heerlijk feestje van maken.

Het vierde kwart (april en mei 2019)

Sergio de Randamie wordt door de fans gekozen als Speler van de Maand februari en maart. Zijn belangrijke rol in de bekerfinale speelde daar ongetwijfeld in mee. Op 9 april, voor het duel tegen Donar, krijgt hij de prijs uit handen van Marco Schaafstra.

De Blauwe Brigade organiseert op 20 april een Hollandse Avond in de Home Town Lounge, na afloop van de game tegen Den Bosch. En dat is een daverend succes. OnZZe onvolprezen dj Ruud Haamke krijgt de zaal met gemak in beweging, en ook huiszanger Jeffrey van Es draagt bij aan de feestvreugde. Er wordt zelfs op de bar gedanst!

Op 30 april begint ZZ Leiden aan de play-offs, tegen Rotterdam. Reden voor De Blauwe Brigade om net als in voorgaande jaren de tribune op te sieren met wat fraaie uitgesneden spelerskoppen. Ook heeft De Blauwe Brigade een groot spandoek laten maken met alle spelers erop, voorzien van de leuze Cupfighters!

Op 3 mei wordt fotografe Marja van Tilburg op de website van De Blauwe Brigade in de spotlights gezet. Ze vertelt over haar liefde voor ZZ Leiden en het mooie en lastige van sportfotografie.

Voor de laatste keer dit seizoen kiezen de Leidse fans de Speler van de Maand: Worthy de Jong! Op 9 mei, voor het duel tegen Donar, krijgt Worthy zijn trofee uit handen van Nienke de Ligny van De Blauwe Brigade.

Op 12 mei doet het bestuur van De Blauwe Brigade een dringend beroep op alle betrokkenen om een conflict tussen coach Rolf Franke en Mohamed Kherrazi op te lossen. Daardoor zou de schorsing van Mo voor het belangrijke duel tegen Donar in de halve finale van de play-offs kunnen worden teruggedraaid. Helaas blijkt dat niet mogelijk. ZZ Leiden verliest en daarmee komt een wat abrupt en teleurstellend einde aan een verder fantastisch seizoen. Voorzitter Akif Han van De Blauwe Brigade laat in een interview op de site weten dat hij beretrots is op de Leidse supporters, die tot op het laatst als één man achter de ploeg zijn blijven staan.

Enkele wetenswaardigheden:

Aantal nieuwe leden van de Blauwe Brigade in het seizoen 18-19: 58

Totaal aantal leden aan het einde van het seizoen: 230

Aantal volgers op Facebook op 1 juni 2019: 580

Aantal nieuwe volgers op Facebook sinds 1 augustus 2018: 122

Meest gelezen bericht op de website: oproep om schorsing Mo Kherazzi terug te draaien (2677 keer gelezen)