ZZ Leiden in het nieuwe seizoen: de veranderingen op een rij

ZZ Leiden trapt zaterdag een nieuw seizoen in de DBL af met een uitwedstrijd in Rotterdam. Het team van Rolf Franke is nog zoekende, zo bleek in het verloren duel om de SuperCup tegen Landstede Hammers. Dat is niet zo verwonderlijk, want de selectie is fors gewijzigd. We zetten de veranderingen op een rijtje.

De vertrekkers

ZZ Leiden zag diverse steunpilaren en smaakmakers vertrekken deze zomer. Alle Amerikanen zochten hun heil elders. MVP Darius Thompson verhuisde naar Happy Casa Brindisi, dat in de hoogste divisie in Italië uitkomt. Ook Maurice Watson Jr. streek neer in Italië. Hij komt een divisie lager uit, voor Pallacanestro Forlì. Clayton Vette kreeg een mooie aanbieding van Okapi Aalstar en speelt nu dus bij onze zuiderburen. Kenneth Simms vertrok naar PS Karlsruhe Lions, een club in de Duitse Pro A.

Ook clubicoon Mohamed Kherrazi verliet Leiden. De relatie tussen hem en coach Rolf Franke was dermate slecht dat hij zijn contract niet kon uitdienen. Landskampioen Zwolle lijfde hem in, waardoor Mo afgelopen zondag in het duel om de SuperCup meteen tegen zijn oude club uitkwam.

De blijvers

De selectie kent gelukkig ook nog bekende gezichten. Marijn Ververs en Worthy de Jong hadden een doorlopend contract, dus van hen stond al vast dat ze ook komend seizoen in de Vijf Meihal te zien zijn. De club besloot om de ervaren en populaire Sergio de Randamie een nieuw contract aan te bieden. Niet alleen vanwege zijn waarde als speler, maar ook omdat hij als mentor voor jonge spelers fungeert, aldus de club.

Ook Twan Polman en Troy Emeka Koehler zijn weer te bewonderen in het ZZ Leiden-tenue. De jongelingen maakten het afgelopen seizoen vooral minuten in de slotfase van wedstrijden die al beslist waren. Wellicht dat er dit seizoen een grotere rol voor ze is weggelegd.

De nieuwkomers

ZZ Leiden heeft dit seizoen vijf nieuwe spelers uit het buitenland onder contract. Door een wijziging in de regels van de DBL kunnen de clubs meer buitenlandse spelers contracteren en binnen de lijnen brengen.

We beginnen met een oude bekende: Drago Pasalic, spelend onder nummer 33. De Kroatische center kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor Donar, dus hij kent de Vijf Meihal al behoorlijk goed. De 35-jarige Pasalic heeft een schat aan ervaring. Hij speelde onder meer in Griekenland, Spanje, Israel en Turkije. De Kroaat (2 meter en 8 centimeter) staat zijn mannetje onder het bord, maar beschikt ook over een goed schot. In de voorbereiding was hij vanwege een rugblessure niet altijd inzetbaar. “Hij past goed in het concept dat we dit jaar voor ogen hebben met een juiste balans perimeter-inside”, aldus coach Rolf Franke.

Tayler Persons in actie namens ZZ Leiden. (foto: Marja van Tilburg)
Tayler Persons in actie namens ZZ Leiden. (foto: Marja van Tilburg)

De man die dit seizoen de lijnen uitzet is de 24-jarige Amerikaan Tayler Persons. De 1.91 meter lange pointguard genoot zijn opleiding bij Ball State University. Vorig seizoen liet Persons gemiddeld 16.7 punten, 4.3 assists, 4.0 rebounds en 1.1 steals per game noteren. Duidelijk een ander type speler dan de aalvlugge Maurice Watson Jr., maar wel een met kwaliteiten, zoals een lekker fadeaway-schot. In het duel om de SuperCup was Persons vooral na rust op dreef. Hij kwam in bijna 37 minuten tot 16 punten, 3 assists en 8 rebounds. Persons speelt met nummer 2.

De Amerikaan Braxton Huggins is een 1.93 meter lange shooting guard, afkomstig van Fresno State. Hij werd daar afgelopen seizoen topscorer van de ploeg met gemiddeld 18.5 punten per wedstrijd. Huggins is een geduchte schutter. Vorig seizoen was hij goed voor gemiddeld 3.3 rake driepunters per wedstrijd en daarmee stond hij in de Conference bovenaan. In maart tekende Huggins voor 10 rake driepunters in een wedstrijd tegen San Jose State. In zijn debuut voor Leiden (oefenduel tegen Filou Oostende) kwam Huggins tot 22 punten en was daarmee topscorer. Huggins speelt met nummer 4.

De 26-jarige Amerikaan Jarvis Williams (spelend met nummer 6) heeft al enige ervaring in Europa. De 2.03 meter lange forward speelde in Polen, Turkije en Frankrijk. Williams komt van Murray State, waar hij in zijn laatste seizoen (2014-2015) gemiddelden liet noteren van 15.7 punten en 8.4 rebounds per wedstrijd. “Jarvis is een belangrijke invulling van een van de posities onder het bord”, aldus Rolf Franke. “Dit onder andere om rebound en dynamisch spel te waarborgen.” Williams was in het duel om de SuperCup aardig op dreef. Hij kwam in 25 minuten tot 19 punten en 9 rebounds.

Josh Cunningham is een 23-jarige Amerikaanse forward. De 2.03 meter lange Cunningham komt van Dayton University. Vorig seizoen noteerde Cunningham daar gemiddeld 13.3 punten en 6.2 rebounds per wedstrijd. Met een schotpercentage van 64,9 was hij de nummer vijf van de NCAA. Cunningham kan op beide forwardposities uit de voeten. In de voorbereiding kwam de Amerikaan nog niet erg uit de verf. In de wedstrijd om de SuperCup kreeg hij slechts 14 minuten speeltijd toebedeeld van Rolf Franke. Daarin kwam hij tot 4 punten en 3 rebounds. Cunningham speelt met nummer 0.

Jarvis Williams met de dunk. (Foto: Marja van Tilburg)
Jarvis Williams met de dunk. (Foto: Marja van Tilburg)

Het team wordt gecompleteerd door enkele jeugdspelers. De 2.04 meter lange Jelle van Heiningen speelde al eerder voor Leiden, in de Dutch Talent League. Afgelopen seizoen keerde de 21-jarige power forward/center tegen het einde van de competitie terug in het eerste team van BS Leiden. Net als Twan Polman zal Van Heiningen dit seizoen ook uitkomen voor BS Leiden. Yaëll dos Santos Borges (18 jaar) is een 1.88 meter lange guard, overgekomen van Basketball Academie Limburg Dos Santos Borges komt ook uit voor het Leidse team in de Dutch Talent League. Eloi Nimako Sarkodee (18 jaar) kwam eerder uit voor Basketball Academie Limburg. Afgelopen seizoen speelde de 1.99 meter lange forward voor de Orange Lions Academy in de Dutch Talent League. Ook hij komt uit namens Leiden in de Dutch Talent League.

De begeleidingsstaf

Ook in de begeleidende staf enkele wijzigingen. Ferry Steenmetz (49 jaar) is Bert Samson opgevolgd als assistent-coach. Hij was tot 2018 vijf jaar coach van het nationale team van de mannen onder 20 jaar. Dit met een onderbreking van één seizoen toen hij coach was van de eredivisieploeg in Rotterdam. In de Dutch Basketball League was Steenmetz tien jaar geleden ook als hoofdcoach actief bij Amsterdam (seizoen 2009/2010). Als speler kwam Steenmetz uit voor onder meer Rotterdam, DAS Delft en Nashua Den Bosch. Daarnaast heeft Bart Kriek in zijn rol als teammanager versterking gekregen van Simon Hoogendoorn. Leiden heeft nu dus twee teammanagers.

 

2 reacties op “ZZ Leiden in het nieuwe seizoen: de veranderingen op een rij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *