De Dutch Basketball League 2019-2020: een overzicht

De Dutch Basketball League gaat van start! Hoe staat het ervoor met de negen teams? De Blauwe Brigade biedt je een overzicht.

Landstede Hammers

We beginnen met de landskampioen van afgelopen seizoen: Landstede Hammers. Een nieuwe naam, maar verder veranderde er niet heel veel in Zwolle. Coach Herman van den Belt slaagde erin om zijn succesvolle team grotendeels bij elkaar te houden.

Spelmaker en smaakmaker Kaza Kajami-Keane vertrok, maar de nieuwe pointguard, Jordan Johnson, maakte in het duel om de SuperCup tegen ZZ Leiden een sterke indruk. Ook Kayel Locke, Olaf Schaftenaar en Freek Vos gingen weg, maar met Martez Walker en oud-Leidenaar Mohamed Kherrazi als nieuwe aanwinsten lijkt Zwolle er niet op achteruit te zijn gegaan.

Noah Dahlman en Sherron Dorsey-Walker zijn vaste waarden en met Mike Schilder, Nigel van Oostrum, Kevin Bleeker en Ralph de Pagter is de Nederlandse inbreng in Zwolle aardig op peil. De Zwollenaren gaan het komend seizoen ook voor het eerst Europees spelen en mengen zich in de strijd om de FIBA Europe Cup.

Heroes Den Bosch

De Bosschenaren hebben zich ontdaan van de aanduiding New, maar dat is niet de enige wijziging in de Brabantse hoofdstad. Zo staat er een nieuwe coach langs de lijn, Jean-Marc Jaumin, eerder actief bij Den Helder Kings. Hij volgt Ivica Skelin op.

Jessey Voorn, Stefan Wessels, Stan van der Elzen maken net als vorig seizoen deel uit van de Bossche hoofdmacht, maar verder zijn er veel nieuwe gezichten. Zo tekende international Thomas van der Mars een meerjarig contract. De selectie telt liefst zes buitenlanders: Seger Bonifant, Henry Caruso, Nathan Krill, Elijah Wilson, Elijah Clarance en Siyani Chambers. De nieuwe regels voor het aantal buitenlanders in de DBL maken dat mogelijk.

Mogelijk sluit oud-international Henk Norel zich nog aan in de loop van het seizoen. Norel is aan het revalideren van een ernstige blessure. De Bosschenaren hadden graag Europees gespeeld dit seizoen, maar omdat ZZ Leiden, Landstede en Donar zich al hadden aangemeld en Den Bosch geen enkele prijs pakte afgelopen seizoen, viel het team buiten de boot voor de FIBA Europe Cup.

Donar

De Groningers stelden orde op zaken na een teleurstellend seizoen. Erik Braal vernieuwde een fors deel van zijn selectie. Oudgedienden als Sean Cunningham, Arvin Slagter, Lance Jeter, Drago Pasalic en Teddy Gipson ruimden het veld. Ook het talent Rienk Mast vertrok, hij studeert nu in de VS. De blijvers: Shane Hammink, Thomas Koenis en Jason Dourisseau.

Als nieuwe pointguard trokken de Groningers een voor Leidse fans bekend gezicht aan: Carrington Love. Hij maakte in het seizoen 17-18 furore in de Vijf Meihal met zijn geweldige versnellingen. Na een jaartje België is hij dus weer terug in de DBL. Als back-up voor Love is Leon Williams aangetrokken, vorig seizoen actief bij Den Helder Suns en daarvoor spelend in Duitsland en Spanje. De andere aanwinsten zijn Donte Thomas, Matt Williams Jr, Matt McCarthy en Deshawn Freeman.

De Groningers gaan met forse ambities het nieuwe seizoen in, maar kregen meteen een behoorlijke domper te verwerken. Het Portugese Benfica bleek in twee wedstrijden te sterk, waardoor het plan om eindelijk eens te acteren in de FIBA Champions League in duigen viel. Donar doet wel mee aan de FIBA Europe Cup.

Den Helder Suns

In Den Helder valt ook dit seizoen weer een mix van Nederlands en buitenlands talent te zien. Door het vertrek van Leon Williams (Donar) en Nick Thran (Saginaw Valley State) was er behoefte aan een nieuwe guards. Dat werden de Nederlands-Griekse Ionnis Tsormpatzoglou en Nino Gorissen, die overkwam van BAL.

Ook voormalig Oranje jeugdinternational Golan Michaeli is de Helderse gelederen komen versterken. Daarnaast werden de Amerikanen Josh Williams en Michael Miller vastgelegd. Coach Peter van Noord kan een beroep blijven doen op Thibault Vanderhaegen en Dyon Halman, beiden tekenden bij. Ook Boyd van der Vuurst, Yarick Brussen en Niell Lugtenburg staan weer op het roster. Alex Laurent en Steve Harris vertrokken.

Apollo Amsterdam

Het bleef lange tijd angstvallig stil in het Amsterdamse, maar de laatste weken is er plotseling veel activiteit in Apollo-kringen. Er diende zich een nieuw bestuur aan en ook de selectie van coach Patrick Faijdherbe krijgt opeens vorm. Die vertoont een mix van Nederlandse routiniers en talenten, zoals Berend Weijs, Dexter Hope, Jesse Markusse, Lucas Faijdherbe, Lenno Witteveen, Siem Uijtendaal, Kenyoe Ondaan, Ibrahim Drame en Floris Versteeg. Faijdherbe kan niet lange een beroep doen op Dimeo van der Horst en Aron Royé, die de afgelopen tijd de focus meer op 3×3 hebben gelegd.

Apollo heeft zich anders dan in afgelopen jaren met enkele buitenlandse krachten versterkt, zoals de Amerikaanse spelverdeler Xavier Cannefax. Daarnaast verkassen de Serviër Mladen Vitkovic en het Israëlische talent Noam Hasson naar de hoofdstad.

Aris Leeuwarden

De Friezen waren traditiegetrouw al vroeg actief op het transferfront. Begin juni werd bekend dat de 30-jarige Belg Ferried Naciri de nieuwe hoofdcoach is. Sjoerd Koopmans tekende bij, en dat deden Craig Osaikhwuwuomwan en Tijme van Dijk eveneens. Tim Hoeve meldde zich vanuit Groningen, net als Reinder Brandsma.

Verder tekenden de 18-jarige Belgse guard Cedric Dedecker, de Britse Amerikaan Samuel Idowu die zowel op de 4 als de 5 kan spelen en de ervaren Poolse Amerikaan Andy Mazurczak, die de spelverdeler van dienst wordt. Nieuw is ook Arunas Mikalauskas, een 21-jarige Litouwse forward.  Twee bekende gezichten keren terug in het Kalverdijkje. Torben Tönjann kwam in het seizoen 2016-2017 ook uit voor Aris. Ook Björn de Vries keert terug.

Feyenoord Rotterdam

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball wordt gecoacht door een oude bekende: Toon van Helfteren. De oud-coach van Leiden en het Nederlands mannenteam kende een wat moeizame start van het seizoen. Pookie Powell, een veelbelovende Amerikaanse pointguard, besloot op het laatste ogenblik toch niet naar Nederland af te reizen. En ook Trevor Setty wijzigde eind augustus zijn plan en koos voor de VS in plaats van voor Rotterdam.

De selectie telt nu drie Amerikanen. Eén van hen is Keyshawn Woods, een 23-jarige guard die van Ohio State komt. Ook nieuw is de Amerikaanse combo guard Quentin Snider, die vorig seizoen in Portugal speelde. Voor de duels onder de borden is de 23-jarige Amerikaan Austin Tyler Lawton aangetrokken. Daar zal ook Willem Brandwijk zijn mannetje staan. Van Helfteren kan verder gebruikmaken van de routine van oud-Leidenaar Jeroen van der List. Mack Bruining komt over van Apollo Amsterdam en Coen Stolk tekende voor twee seizoenen bij. De forward miste door een zware hersenschudding een groot deel van het afgelopen seizoen. Verder treden namens de Rotterdammers Michael Kok en Raidell de Pree binnen de lijnen.

Basketball Academie Limburg

Ook in Weert valt de nodige ambitie waar te nemen. Nieuwe vloer in sporthal Boshoven, nieuwe businessclub, eindelijk een livestream, en ook een selectie met aardig wat perspectief. Wietze Nossek en Elay Wirjo bleven, net als Ivan Simic. Roel van Overbeek en Roel Aarts keerden terug.

Ook wist de BAL twee Kroatische talenten aan zich te binden: de 20-jarige Marijan Obad, een 2.03 meter lange forward, en Filip Brzica, een 20-jarige center. Eveneens nieuw is de 23-jarige Amerikaanse schutter Trey Burch-Manning. Coach Radenko Varagic kan verder beschikken over Nathillio Vrede, Sander Hollanders en Robin van Heukelom.

ZZ Leiden

En last but not least: ZZ Leiden. In een uitgebreid overzicht op onze site valt te lezen welke wijzigingen er zijn te noteren in de Vijf Meihal. Hier nog even de belangrijkste veranderingen.

Alle Amerikanen zochten hun heil elders. MVP Darius Thompson verhuisde naar Happy Casa Brindisi, dat in de hoogste divisie in Italië uitkomt. Ook Maurice Watson Jr. streek neer in Italië. Hij komt een divisie lager uit, voor Pallacanestro Forlì. Clayton Vette kreeg een mooie aanbieding van Okapi Aalstar en speelt nu dus bij onze zuiderburen. Kenneth Simms vertrok naar PS Karlsruhe Lions, een club in de Duitse Pro A. Ook clubicoon Mohamed Kherrazi verliet Leiden. De relatie tussen hem en coach Rolf Franke was dermate slecht dat hij zijn contract niet kon uitdienen. Landskampioen Zwolle lijfde hem in.

Marijn Ververs en Worthy de Jong hadden een doorlopend contract, dus van hen stond al vast dat ze ook komend seizoen in de Vijf Meihal te zien zijn. De club besloot om de ervaren en populaire Sergio de Randamie een nieuw contract aan te bieden. Ook Twan Polman en Troy Emeka Koehler zijn weer te bewonderen in het ZZ Leiden-tenue.

ZZ Leiden heeft dit seizoen vijf nieuwe spelers uit het buitenland onder contract. De 35-jarige Kroatische center Drago Pasalic kwam over van Donar. De man die dit seizoen de lijnen uitzet is de 24-jarige Amerikaan Tayler Persons, eerder spelend voor Ball State University. De Amerikaan Braxton Huggins is een 1.93 meter lange shooting guard, afkomstig van Fresno State. De 26-jarige Amerikaan Jarvis Williams (spelend met nummer 6) heeft al enige ervaring in Europa. De 2.03 meter lange forward speelde in Polen, Turkije en Frankrijk. Josh Cunningham is een 23-jarige Amerikaanse forward. De 2.03 meter lange Cunningham komt van Dayton University.

Coach Rolf Franke krijgt hulp van Ferry Steenmetz, die Bert Samson is opgevolgd als assistent-coach. Leiden moet een kwalificatieronde spelen om zich te plaatsen voor de strijd om de FIBA Europe Cup. Daarvoor treedt het in oktober twee keer aan tegen BC Beroe uit Bulgarije.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *