Het team van ZZ Leiden in het nieuwe seizoen

Team ZZ Leiden

Een paar vertrouwde gezichten en aardig wat nieuwkomers. Een vernieuwd ZZ Leiden maakt zich op voor het komende seizoen. Wie bleven en wie kwamen erbij? De Blauwe Brigade biedt je een overzicht van ZZ Leiden in het seizoen 2022-2023.

De aanloop naar het nieuwe seizoen was nogal rommelig, om het voorzichtig uit te drukken. Coach Geert Hammink kreeg na alle successen een aanbieding uit Duitsland (Fraport Skyliners uit Frankfurt) en Leiden wilde hem die mogelijkheid niet ontzeggen. De club legde vervolgens begin juli de Letse coach Roberts Stelmahers vast, maar die liet een paar weken later doodleuk weten dat hij bij een Tsjechische topclub had getekend en niet naar de Vijf Meihal zou komen.

Pas half augustus vond Leiden een nieuwe coach: de 56-jarige Amerikaan Doug Spradley. Hij speelde in een grijs verleden in Nederland (bij het Amsterdamse Canadians) en verkaste vervolgens naar Duitsland, waar hij als speler en als coach in de Duitse profcompetitie actief was. Spradley heeft ook een Duits paspoort.

Nederlandse kern

De coach staat aan het hoofd van een selectie met een voor de fans bekende Nederlandse kern. Marijn Ververs, Maarten Bouwknecht en Luuk van Bree tekenden allemaal voor meerdere jaren bij.

Ook nieuwkomer Stan van den Elzen is geen onbekende in de Vijf Meihal, hij speelde de afgelopen twee seizoenen bij Den Helder Suns. De forward werd in 2021 uitgeroepen tot de Most Improved Player of the Year in de Dutch Basketball League. Tot de vaste Nederlandse kern behoorde sinds jaar en dag ook Worthy de Jong, maar zoals bekend speelde “Mister ZZ Leiden” tegen Donar zijn laatste wedstrijd in het shirt van ZZ Leiden.

Buitenlandse spelers

ZZ Leiden zag verder alle buitenlandse sterren van het afgelopen seizoen vertrekken. Naar Duitsland om precies te zijn. Midtgaard, Mikalauskas (beiden naar Crailsheim), Tubutis (met Hammink mee naar Frankfurt) en Dunn (Ludwigsburg) spelen het komend seizoen allemaal in de Bundesliga. Pas in augustus werd duidelijk wie hen komen vervangen.

Ook de komende jaren in Leidse dienst: Marijn Ververs.
Ook de komende jaren in Leidse dienst: Marijn Ververs.

Na de goede ervaringen met Mikalauskas en Tubutis liet Leiden opnieuw het oog vallen op een Litouwer: de 22-jarige Erikas Venskus, een 2.06 meter lange power forward/center. Afgelopen seizoen maakte Venskus deel uit van de selectie van Labas Gas Prienai in zijn vaderland.

Ook versterkte Leiden zich met Deion Hammond, een 23-jarige Amerikaanse guard. Na zijn collegeperiode vertrok hij afgelopen seizoen naar het Roemeense CSU Asesoft Ploiesti, waar hij opviel door zijn snelheid en veelzijdigheid. Hopelijk groeit hij uit tot de nieuwe Dunn.

Voor onder de borden trok Leiden een andere Amerikaan aan: de 2.03 meter lange Thomas Rutherford. De 25-jarige Tommy, zoals hij wordt genoemd, mag dan wat klein zijn voor een center, door zijn sprongkracht en timing is hij een geduchte rebounder. Afgelopen seizoen kwam hij uit voor Basel en was hij de beste rebounder in de Zwitserse competitie met gemiddeld 11,4 rebounds.

De derde Amerikaan is de 1.98 meter lange Wesley Alcegaire. Een 27-jarige allrounder die al de nodige ervaring in Europa heeft. Hij speelde de afgelopen seizoenen in Bosnië en Herzegovina, Slowakije en Zweden.

Nederlandse ervaring en jeugdig talent

Op de valreep trok Leiden de ervaren Nederlandse international Roeland Schaftenaar aan. De 34-jarige Schaftenaar, een 2.11 lange power forward, speelde de afgelopen twaalf seizoenen in Spanje en Griekenland. In zijn carrière kwam Schaftenaar 89 keer uit voor het nationale team. Zijn komst betekende einde oefening voor de eerder gecontracteerde Pool Szymon Wojcik, die niet aan de verwachtingen voldeed.

De selectie wordt gecompleteerd door vier jeugdspelers, te weten Lucas Kruithof, Liam van der Schalie, Duko Bos en Nezar Kanbier. Lucas Kruithof werd vorig seizoen al door Geert Hammink bij de selectie gehaald en maakte in de play-offs tegen Landstede zelfs deel uit van de startende vijf.

Staf

Ook de begeleidende staf kent nieuwe gezichten. Jan Stalman is aangetrokken als assistent-coach. Hij vervulde afgelopen twee seizoenen die rol bij Donar. Martin Houwaard blijft verbonden aan de Leidse hoofdmacht als assistent-coach.  “Bij Martin ligt de focus op de tegenstanders. Hij krijgt ook een rol bij de recruiting. De focus voor Jan Stalman komt te liggen op het eerste team en ontwikkeling van de jeugd”, aldus bestuurslid Technische Zaken Rob van Hooven.

Daarnaast krijgt Leiden een nieuwe teammanager: Peter Paulides. Hij volgt Bart Kriek op. Paulides is een Leidse basketballveteraan. Hij kwam in een ver verleden uit voor Parker Leiden en was de afgelopen jaren met zijn fysiotherapiepraktijk als sponsor aan ZZ Leiden verbonden.

Links:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *