Richting de play-offs: hoe staat het ervoor?

ZZ Leiden is zeker van een plek in de halve finale van de nationale play-offs in mei. Hier een uitleg over de stand van zaken met nog een speelronde te gaan. Het wordt spannend vrijdagavond. Alle wedstrijden beginnen dan op de zelfde tijd. 
(Deze pagina wordt na elke speelronde bijgewerkt. Deze versie is van 23 april 2023.)

Hoe zien de Nederlandse play-offs eruit?

Zes team plaatsen zich voor de Nederlandse play-offs. Dat zijn de vijf clubs die zich plaatsten voor de Elite Gold en het hoogst geklasseerde team in de Elite Silver. De Elite Gold is de Belgisch-Nederlandse competitie die momenteel gaande is, met de vijf best geklasseerde teams uit de landelijke competitie. Daar hoort ook ZZ Leiden bij. De Elite Silver is de crossborder-competitie met de overige teams.

Er vindt eerst een kwartfinale plaats met een best of three. De twee beste geklasseerde teams in de Elite Gold zijn daarvan vrijgesteld, zij gaan rechtstreeks door naar de halve finale. In de ene kwartfinale speelt de nummer 3 uit de Elite Gold tegen het beste team uit de Elite Silver. In de andere speelt de nummer 4 uit de Elite Gold tegen de nummer 5. De winnaars gaan door naar de halve finale, die bestaat uit een best of five. Ook de finale is een best of five. Voor alle data van de wedstrijden, klik of tik hier.

Het hoogst geplaatste team in de Elite Gold heeft telkens thuisvoordeel, dus de eerste wedstrijd thuis en eventueel het beslissende duel ook thuis. Als teams evenveel punten hebben, geven de onderlinge resultaten uit de landelijke competitie de doorslag. Ten opzichte van Donar, Landstede Hammers en Aris is ZZ Leiden daarbij in het voordeel, tegen Heroes Den Bosch in het nadeel.

Hieronder de huidige stand van de Nederlandse teams in de Elite Gold. Voor de volledige stand: zie de site van de BNXT League. Korte toelichting:

  • Een ploeg krijgt bij winst 2 punten, bij verlies 1 punt.
  • Alle ploegen begonnen aan de Elite Gold met de helft van de punten die ze in de landelijke competie behaalden. Daarbij is naar boven afgerond. Leiden eindigde bijvoorbeeld met 31 punten in de landelijke competitie, en begon met 16 punten aan de Elite Gold. Den Bosch eindigde met 36 punten en begon met 18 punten aan de Elite Gold.
Team G W V Pntn Elite Gold Pntn land. comp.
ZZ Leiden 9 5 4 30 31
Heroes Den Bosch 9 2 7 29 36
Donar 9 6 3 29 28
Landstede Hammers 9 3 6 27 29
Aris 9 0 9 24 29

Heeft ZZ Leiden kans om als best geklasseerd Nederlands team rechtstreeks naar de halve finale te gaan?

Die kans is er zeker. Sterker nog, ZZ Leiden ís momenteel het best geklasseerde team van de Nederlandse clubs. Het heeft één punt meer dan Heroes Den Bosch en Donar. Donar kan ZZ Leiden met nog één ronde te gaan niet meer voorbij, omdat Leiden beter presteerde in de landelijke competie. De halve finale is dus zeker. Den Bosch kan nog Leiden nog wel voorbijstreven, als de Brabantse ploeg in de laatste speelronde wint van Charleroi en Leiden de laatste game tegen Antwerpen verliest. Den Bosch en Leiden staan dan gelijk staan in punten, maar in dat geval eindigt Heroes boven Leiden vanwege het resultaat in de landelijke competitie. De opdracht voor Leiden is dus: winnen van Antwerpen, dan is het niet meer afhankelijk van wat Den Bosch doet. Mocht Leiden verliezen, dan moet het hopen dat Den Bosch ook verliest van Charleroi. Als eerste eindigen heeft als grote plus dat Leiden thuisvoordeel heeft als het de finale haalt.

Kan Donar Den Bosch nog passeren?

Ja, dat kan. Als Donar de laatste uitwedstrijd wint van Oostende en Den Bosch verliest van Charleroi, dan eindigen de Groningers boven Den Bosch.

Is al duidelijk wie de tegenstander van Leiden wordt in de halve finale?

Nee. Dat hangt af van de resultaten van de resterende wedstrijden in de crossborderfase en de uitkomst van de beide kwartfinales. De nummer drie in de rangschikking van Nederlandse teams treft het beste Nederlandse team uit de Elite Silver. De andere kwartfinale gaat tussen de nummer vier en de nummer vijf uit de Elite Gold. Met de huidige rangschikking zouden dat confrontaties tussen Donar en Yoast in de ene kwartfinale en tussen Landstede en Aris in de andere kwartfinale zijn. Als Leiden als eerste eindigt, dan treft het de winnaar van Landstede-Aris. Als Leiden tweede wordt, dan wordt Donar of Yoast de tegenstander. Leiden heeft hoe dan ook thuisvoordeel in de best of five.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *