Wat een geweldige games in de playoffZZ!

ZZ Leiden verraste vriend en vijand in de playoffs van het seizoen 2023-2024. Een smalle rotatie, veel blessures, een enorme vormdip in de crossborderfase: de kansen op succes leken klein voor de mannen van Doug Spradley. Maar wat een veerkracht en vechtlust toonde Leiden! Hier nog even de games in de kwartfinale, halve finale en finale op een rijtje.

woensdag 8 mei: Zorg en Zekerheid Leiden – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, uitslag 91-68

Leiden ging in het eerste duel in de kwartfinale voortvarend van start. In de eerste helft liep ZZ uit naar een voorsprong van 13 punten en het bouwde die in de tweede helft gestaag uit. Luuk van Bree en Brock Gardner kwamen allebei tot 20 punten.

vrijdag 10 mei: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball – Zorg en Zekerheid Leiden, uitslag 66-79

Ook in Rotterdam is Leiden duidelijk de sterkste, al stond het bij rust nog gelijk. Behoorlijk wat Leidse supporters hebben de gang naar Rotterdam gemaakt. Man of the Match is ‘good old’ Roeland Schaftenaar met 26 punten en 9 rebounds. Leiden is door naar de halve finale.

woensdag 15 mei: Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Hammers Zwolle, uitslag 68-60

De eerste van drie ‘close games’. Leiden en Landstede zijn aan elkaar gewaagd, dat is duidelijk. Maar Leiden neemt een 1-0 voorsprong in eigen huis. De Amerikanen waren op dreef. Tajion Jones was goed voor 19 punten, Brock Gardner sloot af met 18 punten.

vrijdag 17 mei: Landstede Hammers Zwolle – Zorg en Zekerheid Leiden, uitslag 58-64

De Blauwe Brigade regelt een supportersbus naar Zwolle voor game 2 in de halve finale. En de Leidse fanZZ laten van zich horen! dat is ook nodig, want Leiden gaat met een 38-30 achterstand de kleedkamers in. Maar in de tweede helft trekt de ploeg van Spradley de overwinning over de streep. Alex Gross was goed voor 14 punten, 8 rebounds en 3 blocks.

zondag 19 mei: Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Hammers Zwolle, uitslag 79-71

Een clean sweep in de halve finale! Maar opnieuw toonde Landstede zich een taaie tegenstander. Lange tijd leek de overwinning veilig, maar in het vierde kwart kwam Zwolle nog akelig dichtbij. Marijn Ververs zette zijn hoogste score ooit neer met 26 punten. Tevens was de Leidse aanvoerder goed voor 5 rebounds, 6 assists en 2 steals. Tajion Jones tekende voor 20 punten. In de andere halve finale is een vijfde game nodig om te bepalen wie door gaat naar de finale: Donar of Heroes Den Bosch. Uiteindelijk trekken de Brabanders aan het langste eind.

dinsdag 28 mei: Heroes Den Bosch – Zorg en Zekerheid Leiden, uitslag 89-96

Ondanks het feit dat het een doordeweekse wedstrijd is, zijn er aardig wat Leidse supporters naar de Maaspoort gekomen. En die overstemmen ruimschoots de Bossche fans. Want Leiden is heer en meester. In het derde kwart loopt de voorsprong op naar 20 punten. Den Bosch zet nog een eindsprint in, maar die komt te laat. Leiden staat op een 1-0 voorsprong. De Nederlandse guards van ZZ waren op dreef. Maarten Bouwknecht werd topscorer met 17 punten. Marijn Ververs koppelde 17 punten aan 5 rebounds en 7 assists.

donderdag 30 mei: Zorg en Zekerheid Leiden – Heroes Den Bosch, uitslag 83-65

Leiden dendert door in eigen huis, pakt een ruime overwinning en staat op matchpoint! Bij de Bosschenaren rommelt het duidelijk. Geïrriteerde spelers, boze coach, Lee Moore lijkt niks meer met zijn coach en ploeg te maken willen hebben. Brock Gardner was de beste man van het veld met 27 punten, 8 rebounds, 3 assists, 1 steal en 1 chase-down block op Stumbris. Mede door vier rake driepunters eindigde Tajion Jones met 22 punten.

zaterdag 1 juni: Heroes Den Bosch – Zorg en Zekerheid Leiden, uitslag 79-65

Gaat Leiden landskampioen worden in Den Bosch? De Leidse fanZZ hebben er alle vertrouwen in. Ze zijn in groten getale naar de Maaspoort afgereisd, onder meer met een supportersbus van De Blauwe Brigade. Maar Den Bosch geeft zich niet zo maar gewonnen. Lee Moore is inmiddels weggestuurd en de ploeg van Braal laat weer teamgeest zien. Leiden trekt aan het kortste eind. Tajion Jones wordt topscorer met 22 punten (6 driepunters), Luuk van Bree kwam tot 10 punten.

dinsdag 4 juni: Zorg en Zekerheid Leiden – Heroes Den Bosch, uitslag 92-83

ZZ Leiden laat er in eigen huis geen twijfel over bestaan welke ploeg het sterkste is in deze play-offs. In een uitverkochte Arena 1574 schreeuwen de Leidse fans hun ploeg naar de overwinning. Leiden staat vrijwel de gehele wedstrijd voor, maar Den Bosch komt een paar keer aardig terug in de wedstrijd. Dat Dorsey-Walker met een diskwalificerende fout naar de kleedkamer moet, komt Leiden niet slecht uit. Met nog een minuut komt Jones weer door met een driepunter voor 88-78 en kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Het feest barst los. De eindstand is 92-83 en daarmee behaalt Zorg en Zekerheid Leiden het derde landskampioenschap in vier jaar tijd. Tajion Jones sloot de vierde wedstrijd af met 27 punten (7 uit 7 driepunters). Brock Gardner werd uitgeroepen tot MVP van de Finale. Gardner noteerde in de finale een efficiency van 25.5 per wedstrijd. Gemiddeld was de Amerikaan goed voor 17.25 punten, 6 rebounds, 3,25 assists. In Sportcomplex 1574 is het nog lang feest!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *