Waar gaat deze Leidse ZZegetocht toe leiden?

Maurice Watson Jr. bezorgt de Bossche tegenstanders kopzorgen. Foto: Marja van Tilburg.
Maurice Watson Jr. bezorgt de Bossche tegenstanders kopzorgen. Foto: Marja van Tilburg.

ZZ Leiden is momenteel met een bijzonder succesvolle reeks bezig. Het aantrekkelijke basketbal dat de ploeg van Rolf Franke en Bert Samson laat zien is niet alleen een feest voor de toeschouwer, het levert ook resultaten op. De vraag die opkomt: waar gaat dit toe leiden?

De overwinning op BAL in Weert afgelopen zondag was de dertiende competitiezege op rij. Daarmee werd een clubrecord verbroken. Dat stond op twaalf, gevestigd in het seizoen 2010/2011. En ja, dat was het seizoen dat ZZ Leiden voor het eerst landskampioen werd.

De vraag die bij menige Leidse fan leeft: gaan we dat kunststukje dit seizoen herhalen? Dat is natuurlijk koffiedik kijken. We zijn pas halverwege de reguliere competitie, we hebben nog heel wat wedstrijden te gaan voordat een landstitel in zicht komt.

Maar het moet gezegd: de kansen zijn er zeker. Achttien wedstrijden gespeeld en slechts één verliespartij (tegen Landstede), dat mag er zijn. De ploeg straalt aan alle kanten teamwork en zelfvertrouwen uit. ZZ Leiden beschikt daarnaast over diverse spelers met veel individuele kwaliteiten die een wedstrijd kunnen laten kantelen. Rookie-coach Rolf Franke doet het vele malen beter dan sommige critici verwachtten, waarbij de inbreng van assistent Bert Samson onmiskenbaar is.

Sterke Leidse statistieken
Teamwork is key. Foto: Marja van Tilburg.
Teamwork is key in Leiden. Foto: Marja van Tilburg.

De DBL-statistieken hebben momenteel een behoorlijk Leids kleurtje. De Leidse ploeg scoort gemiddeld de meeste punten en assists per game, en staat in de top drie als het gaat om percentages tweepunters en driepunters, rebounds, steals en blocks. Bij de turnovers en de persoonlijke fouten staat Leiden helemaal onderaan.

Bij de spelersstatistieken vind je veelvuldig de namen Thompson, Watson, Vette, De Jong en Kherrazi terug in de top tien. Darius Thomspon leidt het topscorersklassement en staat ook bovenaan de ranglijst met steals per game, Maurice Watson Jr. leidt soeverein de lijst met de meeste assists.

Een punt van zorg is wel de relatief smalle rotatie, waardoor de starting five veel op het parket staat, al maken de bankspelers de laatste tijd steeds meer minuten. “Zijn de jongens in de play-offs niet opgebrand?”, zo vragen veel fans zich af. Aan de andere kant: als je in je flow zit voel je geen pijn en vermoeidheid.

De concurrentie

Dan de directe concurrentie. En dan hebben we het over Donar, Landstede en New Heroes Den Bosch.

Het Donar van dit seizoen is niet het Donar van vorig seizoen, dat is wel duidelijk. De Groningers hebben nu al meer competitienederlagen geleden (vijf) dan in het hele vorige seizoen. Er zijn al diverse Amerikanen ingewisseld voor andere Amerikanen. Zo kwam Lance Jeter het team van Braal opnieuw versterken, na een weinig succesvol avontuur in Estland. Ook Europees gaat het een stuk minder dan vorig seizoen. Maar toch, bij vlagen is het Donar van vorig seizoen te zien, waarbij dankzij een snelle balrotatie steeds een vrije man gevonden wordt.

Leiden speelde dit seizoen twee keer tegen Donar. De strijd om de Supercup ging verloren, het competitieduel thuis was een prooi voor de ploeg van Rolf Franke. ZZ Leiden treft Donar in de halve finale van de NBB-beker, dat worden ongetwijfeld mooie krachtmetingen. De winnaar mag het opnemen tegen Dutch Windmills of Landstede.

Worthy de Jong in actie tegen Landstede. Foto: Marja van Tilburg
Worthy de Jong in actie tegen Landstede. Foto: Marja van Tilburg

Landstede kende een bijzonder succesvolle seizoenstart, waardoor het team zich tot winterkampioen mocht kronen. Maar in december en vooral in januari kwam de klad erin en leed de Zwolse ploeg vier nederlagen tegen Den Bosch (twee maal), ZZ Leiden en nieuwkomer Dutch Windmills uit Dordrecht. Tegenvaller voor de Zwollenaren is ook vertrek van krachtpatser Franko House, die om persoonlijke redenen is teruggekeerd naar de Verenigde Staten. De 24-jarige Amerikaanse power forward Kayel Locke is zijn vervanger.

Over tegenvallers gesproken: daar kunnen ze bij New Heroes Den Bosch over meepraten. Eerst was er een plotselinge coachwissel vlak na de zomer. Silvano Poropat, die van die enorme woede-uitbarsting in de Vijf Meihal, maakte plaats voor oud-Donar-coach Ivica Skelin. Den Bosch ging goed uit de startblokken, mede dankzij het sterke spel van pointguard Devon van Oostrum. Die raakte echter geblesseerd aan zijn knie, zodanig dat hij de rest van het seizoen kon vergeten. Daarna vertrok ook de Amerikaanse aanwinst Steven Cook, die na een forse hersenschudding besloot naar de VS terug te gaan.

Inmiddels is het team aangevuld met een handvol Amerikanen. Den Bosch staat nu op vier competitienederlagen: twee keer tegen ZZ Leiden, één keer tegen Donar en één keer tegen Zwolle.

De onderlinge duels in de top vier worden de komende maanden cruciaal voor de eindrangschikking in de DBL. Als ZZ Leiden als eerste eindigt, geeft dat thuisvoordeel in de play-offs. Een kolkende Vijf Meihal is een niet te onderschatten factor.

Resterende topduels

Hieronder de nog resterende competitiewedstrijden tegen Donar, Landstede en New Heroes Den Bosch die ZZ Leiden op het programma heeft staan. Data zijn onder voorbehoud, er kan nog geschoven worden met wedstrijden.

Zaterdag 2 maart: New Heroes Den Bosch – ZZ Leiden

Donderdag 7 maart: Donar – ZZ Leiden

Zaterdag 9 maart: ZZ Leiden – Landstede Zwolle

Zaterdag 16 maart: ZZ Leiden – Donar

Zondag 7 april: Landstede Zwolle – ZZ Leiden

Zaterdag 20 april:  ZZ Leiden – New Heroes Den Bosch

Donderdag 25 april: Donar – ZZ Leiden

 

(19 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *