De Leidse statZZ na een kwart van de competitie

Jarvis Williams in actie. (Foto: Marja van Tilburg)

Nu we acht wedstrijden in de DBL (een kwart van de competitie) achter de rug hebben, is het aardig om eens een blik te werpen op de statistieken van ZZ Leiden.

Leiden komt in de Nederlandse competitie tot nu toe wat wisselvallig voor de dag. De enige nederlaag die koploper Landstede Hammers tot dusverre opliep, was tegen Leiden. Maar het tweede duel tegen Landstede ging verloren, en dat geldt ook voor de wedstrijden tegen de andere rivalen Heroes Den Bosch en Donar. Leiden versloeg wel het boven verwachting presterende Rotterdam van Toon van Helfteren, iets wat Den Bosch en Donar niet lukte.

ZZ Leiden staat momenteel op de vijfde plaats in de DBL, waarbij aangetekend dat we minder duels hebben gespeeld dan de andere teams.
In de meeste statistiekenlijstjes van de DBL neemt Leiden een plek in de middenmoot of in de subtop in. Positieve uitschieters zijn het gemiddelde aantal steals per wedstrijd en het vrijeworppercentage. Op die onderdelen toont ZZ Leiden zich de beste. In het gemiddeld aantal rebounds scoort Leiden slechter dan de meeste andere teams, alleen BAL en Apollo doen het wat dat betreft minder.

Hier de gemiddelde scores/percentages per wedstrijd en de positie op de ranglijst van negen DBL-teams:

Punten: 81,6, plaats 5
Tweepunters: 52,19%, plaats 4
Driepunters: 38,66%, plaats 2
Vrije worpen: 77,69%, plaats 1
Rebounds: 33,88, plaats 7
Steals: 10,13, plaats 1
Assists: 20,13, plaats 2
Blocks: 3,38, plaats 3
Turnovers: 14,5, plaats 5
Persoonlijke fouten: 17,5, plaats 6

Meer info op dutchbasketballleague.nl.

Basketballjournalist Leon Kersten heeft efficiencylijstjes gemaakt op basis van balbezit, en ook daar neemt Leiden meestal een middenmoterspositie in.

Als we kijken naar de spelersstatistieken in de DBL, dan duiken in de verschillende top tiens de nodige Leidse namen op.

De ranglijst van spelers met de meeste assists wordt aangevoerd door Tayler Persons, met een gemiddelde van 7,57. Ook Worthy de Jong doet het in dat opzicht goed met 4,14 assists per game.

In de lijst met de meeste steals per game duiken liefst drie Leidenaren op: Worthy de Jong (2,43), Marijn Ververs (2,13) en Tayler Persons (1,71).

Jarvis Williams is tweede op de topscorerslijst, met gemiddeld 19,13 punten per game. Ook Tayler Persons doet het goed met 17,43 punten gemiddeld.

Jarvis staat ook in de top tien van tweepuntsschutters, samen met Worthy de Jong. Braxton Huggins scoort goed met een driepuntspercentage van 44,68 (derde plek). Jarvis Williams staat ook in de top tien van vrijeworpnemers (samen met Josh Cunningham) en ook bij de rebounders houdt hij de Leidse eer hoog (gemiddeld 6,88 per game).

Opvallend is dat in de top tien van spelers met gemiddeld de meeste blocks liefst drie Leidse namen staan: Jarvis Williams, Braxton Huggins en Worthy de Jong.

Sergio de Randamie duikt op in de top tien van spelers met de meeste persoonlijke fouten. Hij komt tot gemiddeld 3,38, iets meer dan Jarvis Williams, die ook in de top tien staat.

In de lijst met turnovers staan ook Leidenaren: Tayler Persons, Worthy de Jong en Jarvis Williams. Misschien niet helemaal toevallig zijn dat ook de drie Leidse spelers in de top tien met gemiddeld het grootste aantal minuten per wedstrijd. Worthy de Jong en Tayler Persons staan daar ruim bovenaan, beiden maken gemiddeld 36 minuten of iets meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *