ZZ Leiden in het nieuwe seizoen

Marijn Ververs speelt ook komend seizoen bij ZZ Leiden.

Zaterdag speelt ZZ Leiden de eerste officiële competitiewedstrijd van het seizoen. Hoog tijd om op de site van De Blauwe Brigade eens even op een rijtje te zetten met welk team we de vloer betreden de komende maanden.

Bij de veranderingen ten opzichte van vorig seizoen valt uiteraard de wisseling van coach op. Rolf Franke maakte plaats voor Geert Hammink. Het bestuur van ZZ Leiden wilde graag een coach die permanent beschikbaar is, en niet een die alleen buiten kantooruren aanwezig kon zijn, zoals bij Rolf Franke het geval was.

Hammink (51 jaar) is nog niet heel ervaren als coach, maar wel als speler. Hij speelde voornamelijk in het buitenland, waaronder de NBA, waar hij in de jaren negentig een tijdje uitkwam voor de Orlando Magic en de Golden State Warriors.

In het seizoen 2018-2019 maakte Hammink zijn debuut als hoofdcoach in de DBL bij het verrassend goed presterende Dutch Windmills uit Dordrecht. Door financiële problemen kon de club het seizoen echter niet afmaken.
Hammink wordt bij ZZ Leiden geassisteerd door de 34-jarige Stefan Philipsen, die ook Hamminks assistent was in Dordecht.

In de selectie enkele vertrouwde gezichten en behoorlijke wat nieuwe namen.

Worthy de Jong #6

Tot grote vreugde van veel fanZZ legde ZZ Leiden clubicoon Worthy de Jong vast voor drie seizoenen. Worthy mag dan inmiddels 32 jaar zijn, hij heeft het lichaam van een jonge god, dus van dat besluit gaan de club en de supporters nog veel plezier hebben. Worthy geldt al vele jaren als een van de smaakmakers in de DBL.

Marijn Ververs #5

Ook Marijn Ververs en Troy Emeka Koehler blijven wekelijks hun kunsten vertonen in de Vijf Meihal.

De 22-jarige Ververs zit al vier seizoenen bij de selectie, maar brak met name het afgelopen seizoen door, vooral verdedigend. Ondanks zijn jonge leeftijd staat hij al in de all-time top 15 van ZZ Leiden-spelers met de meeste assists en de meeste steals.

Troy Emeka Koehler #9

De 19-jarige Troy Koehler zat afgelopen twee seizoenen als jeugdspeler op de bank bij de Leidse hoofdmacht, maar mag nu als contractspeler laten zien wat hij waard is. “Troy heeft de potentie om een zeer goede speler te worden”, aldus Geert Hammink.
Dan de nieuwkomers.

Desure Buie #4

OnZZe nieuwe point guard is de 23-jarige Amerikaan Desure Buie, die afgelopen seizoenen uitkwam voor Hofstra University. Afgelopen seizoen was Buie daar goed voor gemiddeld 18.2 punten, 5.9 assists, 3.7 rebounds en 2.0 steals. In 33 van de 34 games scoorde Buie in de dubbele cijfers, met als uitschieter 44 punten tegen in een thuiswedstrijd tegen Elon.

B.J. Stith #3

De tweede Amerikaan die ZZ Leiden vastlegde in de zomer is Broderick Jamal Stith, die doorgaans als B.J. wordt aangeduid. Hij komt uit een echte basketballfamilie. Zijn vader Bryant speelde 10 jaar in de NBA, het langst bij de Denver Nuggets.

Stith startte vorig jaar zijn Europese carrière in Griekenland, maar zat daar vooral op de bank. “Veelzijdig, hoog basketbal-IQ en een sterke mentaliteit”, zegt Hammink over Stith.

“Fans van Zorg en Zekerheid Leiden zullen B.J. voornamelijk op de drie zien spelen. Verdedigend kan hij ook werk opknappen op de twee en in ‘small-ball’-situaties ook op de vier.”

Michael Finke #7

De derde Amerikaan in Leidse dienst is Michael Finke, een power forward van 2.08 meter.

De 24-jarige Finke vertrok vorig jaar naar Europa en kwam uit voor het Poolse Legia Warszawa. Daar was hij in de competitie goed voor gemiddeld 11.4 punten en 4.4 rebounds.

In de loop van het seizoen stapte hij over naar BC Kalev-Cramo uit Estland.

“Met zijn vaardigheden als ‘moderne vijf’ zal hij gaten kunnen trekken voor zijn teamgenoten in pick & roll-situaties en in simpel spacing”, vertelt Hammink over zijn plannen met Finke.

“Verdedigend is Michael in staat één-tegen-één zaken op te lossen in de post.”

Emmanuel Nzekwesi #15

De Nederlandse forward Emmanuel Nzekwesi speelde de afgelopen jaren bij de universiteitsploeg van Oral Roberts en koos ervoor om zijn loopbaan te vervolgen bij ZZ Leiden.

De 23-jarige oud-jeugdinternational is een veelzijdige speler, die in zijn laatste seizoen gemiddeld 16.3 punten (tegen 55% schot) en 9.9 rebounds liet noteren.

Geert Hamnink: “Hij is misschien wel de beste Nederlander uit het collegebasketbal van de afgelopen twee, drie decennia, statistisch gesproken.”

Luuk van Bree #13

Ook een andere veelbelovende Nederlandse oud-jeugdinternational is in Leiden neergestreken: de 24-jarige Luuk van Bree. De 2.03 meter lange forward heeft een contract voor twee jaar getekend. Hij speelde vier jaar lang voor de universiteitsploeg van Bradley.

Van Bree liep in de zomer van 2019 een achillespeesblessure op, en stond daardoor een jaar aan de kant. Inmiddels is hij weer helemaal fit.

Volgens Hammink is Van Bree een “bijzonder goede en veelzijdige speler, die op meerdere posities is in te zetten”.

Jeugdspelers

Deze acht worden aangevuld met vier jeugdspelers: Mees van ’t Hoff (#10), Kevin Jonathan (#11), Max Pikaar (#12) en Romano Sibilo (#8).

De spelers waar Hammink het vooral van zal moeten hebben zijn De Jong, Buie, Stith, Finke, Nzekwesi, Van Bree, Ververs en Koehler.

Opnieuw een vrij smalle rotatie, waardoor Leiden kwetsbaar kan zijn in het derde en vierde kwart en aan het einde van het seizoen in de play-offs, zeker als er blessures zijn.

Maar al vaker is gebleken dat de Leiden met zijn vechtlust en teamgeest uitstekend opgewassen is tegen clubs met een ruimer spelersbudget. En bovendien: in deze tijden moet je blij zijn dat er uberhaupt een fatsoenlijk team staat.

Al met al is er nog weinig van te zeggen, omdat de oefencampagne door de coronamaatregelen rommelig en zonder publiek verliep. 

Waar zijn Tayler, Braxton en de anderen naartoe?

En dan nog antwoord op de vraag: waar zijn de ZZ Leiden-spelers van afgelopen seizoen terecht gekomen?

Tayler Persons is vertrokken naar de oosterburen, s.Oliver Würzburg om precies te zijn, dat in de hoogste klasse in Duitsland uitkomt. Twee jaar terug kwam ZZ Leiden die club nog tegen in de FIBA Europe Cup.

Jarvis Williams heeft een contract getekend bij het Italiaanse Vanoli Basket Cremona, dat uitkomt in de serie A2.

Braxton Huggins heeft onderdak gevonden bij het Finse KTP Basket Kotka.

Nuni Omot komt komend seizoen uit voor de Turkse club Tofaş.

Sergio de Randamie keert terug naar de plek waar hij ooit begon: Apollo Amsterdam.

Twan Polman vervolgt zijn basketballloopbaan bij CobraNova in Voorburg.

Drago Pasalic besloot een punt te zetten achter zijn imposante carrière. Hij kreeg vorige week tot ieders schrik een hartstilstand, waarvan hij nu herstelt. De beoogde huldiging in de Vijf Meihal laat derhalve nog even op zich wachten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *