Worthy de Jong Speler van de Maand!

Worthy de Jong met Martin Zonderop van De Blauwe Brigade en de vaste speaker van ZZ Leiden Martin Hooymans. (Foto: Marja van Tilburg)

Door de coronamaatregelen kwam het er vorige maand niet van. Maar voorafgaand aan het duel tegen Den Helder Suns zaterdagavond kreeg Worthy de Jong dan eindelijk de eer die hem toekomt: de fans kozen hem als Speler van de Maand December! Martin Zonderop van De Blauwe Brigade overhandigde hem de bijbehorende trofee, gemaakt door awardguru.nl.

Dat de keuze van de fans op Worthy viel, zal geen verbazing wekken. Mister ZZ Leiden, zoals we ‘m wel mogen noemen, wordt volgende maand 34 maar hij lijkt fitter dan ooit. Worthy heeft drives en scores die het publiek in extase brengen en tegenstanders in opperste verwarring achterlaten. Soms lijdt hij knullig balverlies, maar de fans vergeven hem dat onmiddellijk na weer een magistrale actie.

Daarnaast is hij een van de beste verdedigers van Nederland. Zijn chase down blocks (een block op een speler die in een fast break wil scoren met een lay-up of een dunk) zijn fameus. Als routinier neemt hij bovendien een belangrijke plek in binnen het team. Met zijn ervaring, inzicht en inzet neemt hij de jongere spelers op sleeptouw.

Dat het een teamplayer is blijkt wel uit het feit dat hij van het keurkorps van Geert Hammink gemiddeld het hoogste aantal assists per wedstrijd heeft: 4,5. Ook bij de steals staat hij bovenaan het lijstje met 2,4 gemiddeld per game.

De klasse van Worthy bleek in december in het thuisduel tegen Legia Warschau. De Jong kwam tot 32 punten, 8 rebounds en 8 assists, wat hem een bijzondere hoge efficiencyscore van 42 opleverde. De Jong is ook een vaste waarde in het Nederlands team, waar hij inmiddels meer dan 100 keer voor uitkwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *