Lucas Kruithof Speler van de Maand Januari!

Lucas Kruithof kreeg voor de wedstrijd tegen Apollo de trofee voor de Speler van de Maand uit handen van zijn vader Richard en jeugdspeler Casper van Foreest. (Foto: Marja van Tilburg)

De ZZ Leiden-fans hebben Lucas Kruithof gekozen als Speler van de Maand Januari! De Leidse forward werd zaterdagavond voorafgaand aan het duel tegen Apollo Amsterdam gehuldigd. Hij kreeg de bijbehorende trofee, gemaakt door awardguru.nl, uit handen van zijn vader Richard en jeugdspeler Casper van Foreest.

De uitslag van de verkiezing, zoals altijd georganiseerd door supportersvereniging De Blauwe Brigade, komt niet helemaal als een verrassing. Op de tribunes is er grote waardering voor de enorme inzet van de nog jonge Kruithof. Hij is in staat om met zijn energie het team op sleeptouw te nemen als het even moeilijk gaat.

De 22-jarige Leidenaar werd halverwege vorig seizoen door Geert Hammink bij de selectie gehaald. Hij is een product van de jeugdopleiding bij BS Leiden, waar hij al sinds 2006 lid van is. De 2.01 meter lange forward debuteerde ruim een jaar geleden, op 19 januari 2022, tegen The Hague Royals. Daarna speelde hij tien wedstrijden voor het team van Hammink, en in de drie wedstrijden voor de play-offs tegen Landstede Hammers was er zelfs een plaats in de startende vijf voor hem weggelegd.

Ook coach Doug Spradley ziet de kwaliteiten van Kruithof en gunt hem niet alleen de nodige speeltijd, maar af en toe ook een plek in de starting five. De forward is een allround speler, die tot nu toe vooral verdedigend naam maakt in de BNXT League. Hij is enorm fel in de defensie en duikt naar iedere “loose ball”. In de gewonnen game tegen Landstede Hammers op 7 januari was Kruithof goed voor 6 steals, 5 rebounds en 3 assists.

Zijn aandeel in de Leidse score is voorlopig beperkt, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen. In de jeugd toonde Kruithof dat hij over een prima schot beschikt. Het is een kwestie van tijd voordat hij die kwaliteit ook op het hoogste niveau in Nederland laat zien. In de game tegen Apollo zat hij voor het eerst in de dubbele cijfers, hij liet 11 punten noteren. Volgens sommigen bestaat er zoiets als de Vloek van de Speler van de Maand: gehuldigd worden en daarna slecht spelen. Lucas Kruithof had daar zaterdagavond beslist geen last van…

Foto: Lucas Kruithof kreeg voor de wedstrijd tegen Apollo de trofee voor de Speler van de Maand uit handen van zijn vader Richard en jeugdspeler Casper van Foreest. (Foto: Marja van Tilburg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *