ZZ Leiden niet Leids? Kom op Jaap.

“ZZ Leiden is Leidser dan Leids!” Dat schrijft voorzitter Akif Han van De Blauwe Brigade in het Leidsch Dagblad van woensdag 22 februari. Hij reageert daarmee op columnist Jaap Visser. Die schreef een week eerder een tamelijk venijnig stukje in de krant. Zijn klacht: ZZ Leiden is niet Leids genoeg. 

Jaap beschijft in zijn column hoe hij na de start in 2006 ZZ Leiden snel de rug toekeerde. “Hoopvol keek ik toe, bleef een tijdje zitten en haakte af. Er kwam vrij snel een landstitel, maar ja, zo’n gigantische prestatie was dat ook weer niet in een competitie waar je niet naar toe promoveert, maar waarin je kan meedribbelen na het storten van wat inleggeld. Een beetje meer geld erbij en je bent kampioen. Kwestie van lange jongens uit de Amerikaanse c-categorie inhuren”, aldus Jaap.

Voor Worthy de Jong kon hij wel waardering opbrengen. “Deze publiekslieveling was ook mijn favoriet, geen Leidenaar, maar dat werd hij wel, basketbal-Leidenaar, een genot voor het liefhebbersoog. Toch haakte ik af, omdat de club met de naam van trouwe sponsor, ZZ, maar niet Leidser wilde worden. De Amerikanen kwamen, en na een jaartje avonturieren in de Vijf Meihal waren ze alweer vertrokken. Zo nu en dan mocht een kind van de club opdraven voor zo’n Amerikaan, meestal wanneer die met een te veel aan persoonlijke fouten naar de kant moest, of de voorsprong zo groot was, dat een zwakke plek in de ploeg geen kwaad meer kon.”

En zo blijft Jaap nog een tijdje klagen dat ZZ Leiden nooit Leids is geworden.

Die opmerkingen waren reden voor het bestuur van De Blauwe Brigade om in de pen te klimmen en een ingezonden brief te sturen naar het Leidsch Dagblad. We publiceren die in zijn geheel hieronder.

Columnisten moeten prikkelen. Maar het stukje van Jaap Visser over profbasketbal in Leiden van dinsdag 14 februari heeft wel een heel hoge zuurgraad. Jaap gaat al meer dan 10 jaar niet meer naar wedstrijden van ZZ Leiden. Hij is teleurgesteld. De reden: hij ziet te weinig Leidse spelers in actie.

Nou is het natuurlijk prima als je graag Leidenaren wilt zien basketballen. Ga dan vooral naar een van de vele wedstrijden in sporthal Houtkwartier, het thuishonk van BS Leiden. Maar het uitgangspunt van de meeste profclubs in welke sport dan ook, is dat ze de beste spelers opstellen. Dat zijn niet altijd spelers uit de eigen stad of regio. Dat geldt ook voor ZZ Leiden. De club heeft ambities en wil meedoen in de top.

Dat laatste is volgens Jaap heel eenvoudig en ook één van de redenen dat hij is afgeknapt op ZZ Leiden: “Een beetje meer geld erbij en je bent kampioen”. Een wat naïeve gedachte, zeker voor een sportkenner als Jaap. Natuurlijk helpt het als je ruim in de financiële middelen zit. Maar in elke sport zijn talrijke voorbeelden van clubs die kampioen werden met een budget dat lager lag dan dat van andere clubs. Zoals ZZ Leiden, met een landskampioenschap in 2021 en winst in de BNXT League in 2022, terwijl ze in Groningen, Den Bosch en Oostende beduidend meer te besteden hadden. Dat is het leuke van profsport: wie niet rijk is moet slim zijn.

En het mooie van ZZ Leiden is dat het niet alleen sportieve ambities heeft, maar zich ook zeer bewust is van zijn maatschappelijke en lokale verantwoordelijkheid. De club verzorgt bijvoorbeeld basketballclinics op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Er is een nauwe samenwerking met BS Leiden. Dat laatste heeft er onder meer toe geleid dat Marijn Ververs en Lucas Kruithof, twee spelers uit de Leidse jeugdopleiding, momenteel volop speelminuten toebedeeld krijgen in de Leidse hoofdmacht. Ververs is zelfs captain van de ploeg en international. Maar dat weet je natuurlijk niet als je nooit meer naar wedstrijden van ZZ Leiden gaat.

Verder wordt de identiteit van een profclub natuurlijk niet alleen bepaald door de spelers die binnen de lijnen staan. Supporters, bestuur, vrijwilligers en sponsors spelen een grote rol in de binding met de stad en de regio. Zij vormen meer het hart van een club dan contractspelers die komen en gaan. De vele Leidenaren en mensen uit omringende gemeenten die telkens een hoop plezier beleven aan een avondje in de Vijf Meihal bewijzen het: ZZ Leiden is Leidser dan Leids!

Akif Han,
Voorzitter van De Blauwe Brigade, de supportersvereniging van ZZ Leiden

 

Eén reactie op “ZZ Leiden niet Leids? Kom op Jaap.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *