Playoffs time: de statZZ tot nu toe

ZZ Leiden kwam tot het begin van de play-offs 27 keer in actie in de BNXT League. Daarvan waren 10 games in de crossborderfase (tegen Belgische ploegen) en 17 games in de landelijke competitie. Dat laatste getal had 18 moeten zijn, maar de uitwedstrijd tegen Apollo werd een reglementaire 0-20 overwinning wegens haperende apparatuur. Tijd om wat statistieken op een rijtje te zetten.

Gespeelde games

Marijn Ververs, Luuk van Bree en Tommy Rutherford kwamen alle 27 games binnen de lijnen. Maarten Bouwknecht, Erikas Venskus en Stan van den Elzen noteerden 26 games.

Minuten per game

David Collins maakt gemiddeld de meeste minuten per game. In de 13 competitiewedstrijden dat hij in actie kwam, stond hij gemiddeld bijna 27 minuten in het veld. Deion Hammond komt tot iets minder dan 26 minuten. Marijn Ververs, Maarten Bouwknecht, Erikas Venskus en Tommy Rutherford staan gemiddeld iets meer dan 22 minuten binnen de lijnen.

Punten per game

Deion Hammond is topscorer aan Leidse zijde. Hij is goed voor 14,6 punten per wedstrijd. Hij wordt gevolgd door Erikas Venskus (11,2), David Collins (10,4) en Tommy Rutherford (10,0).

Driepunters per game

De beste Leidse driepuntsschutter is… Roeland Schaftenaar met 50 procent raak. Maar hij ondernam dit seizoen maar 4 pogingen van afstand, dus dat geeft een wat vertekend beeld. De echte afstandsschutter aan Leidse zijde is Deion Hammond. Hij probeerde het 116 keer van afstand en knalde 52 keer raak, goed voor bijna 45 procent. Ook Erikas Venskus (42,1%) en Luuk van Bree (35,3%) komen boven de 35 procent uit.

Tweepunters per game

Tommy Rutherford is het meest succesvol van dichtbij. Zijn tweepuntspercentage komt op iets meer dan 62. Zijn collega-center Roeland Schaftenaar is goed voor 56,4 procent. Marijn Ververs staat in dit lijstje op een derde plaats met 51,3 procent.

Rebounds

Het zal geen verbazing wekken: Tommy Rutherford plukt de meeste ballen uit de lucht en komt tot 6,4 rebounds gemiddeld. Daarvan zijn 2,2 aanvallende rebounds. David Collins’ sprongkracht maakt hem tot de opvallende nummer twee in dit lijstje met 4,9 rebounds, gevolgd door Roeland Schaftenaar met 4,5.

Assits

Onze beide guards Marijn Ververs (4,9) en Maarten Bouwknecht (3,5) bezetten de eerste twee plekken in het lijstje met assists. David Collins (3,1) staat ook hier in de top drie.

Vrije worpen

Vanaf de vrijeworplijn tonen Stan van den Elzen (87,5%), Deion Hammond (87,3%) en Maarten Bouwknecht (84,6%) zich het koelbloedigst.

Blocks

Tommy Rutherford is de topblocker aan Leidse kant met 24 blocks tot nu toe, gemiddeld bijna 1 per game. Roeland Schaftenaar kwam tot 11 blocks. Luuk van Bree liet 9 blocks noteren.

Steals

We laten in dit lijstje Worthy de Jong (6 steals in 4 games) even buiten beschouwing en constateren dat van de vaste kern David Collins gemiddeld het vaakst een bal verovert: 1,3 keer per game. Ook met Marijn Ververs (1,2) en Lucas Kruithof (1,1) in de buurt moeten tegenstanders oppassen.

Turnovers

ZZ Leiden laat per wedstrijd gemiddeld 13 turnovers noteren. David Collins (2,8), Marijn Ververs (1,9) en Deion Hammond (1,8) nemen daar de helft van voor hun rekening.

Teamstatistieken

Leiden liet in 27 wedstrijden gemiddeld 79,1 punten per game noteren, meer dan Donar (74,4) en Landstede (77,4) en iets minder dan Den Bosch (82,8). Kijken we alleen naar de laatste 10 games in de Elite Gold, dan maakte Leiden met 74,5 gemiddeld meer punten dan Den Bosch (71,2), Donar (69,9) en Landstede (68,9).

Die trendbreuk blijkt ook uit de efficiencycijfers. In de landelijke competitie kwam Den Bosch gemiddeld uit op 131,3 tegen 113,8 voor Leiden. In de Elite Gold was dat anders. Daarin was Leiden de beste ploeg met 104,9 gemiddeld, tegen 99,7 voor Den Bosch, 95 voor Donar en 84,5 voor Landstede.

Wil je meer statistieken bekijken? Kijk dan op de pagina van de BNXT League of op deze site met statistieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *