ZZ Leiden door in de FIBA Europe Cup: hoe verder?

De zwaarbevochten zege op Trepca leverde ZZ Leiden woensdag een ticket op voor de volgende fase van de FIBA Europe Cup. Hoe kunnen we dat al weten, terwijl niet eens zeker is of Leiden wel groepswinnaar wordt? En is er al iets duidelijk over de tegenstanders in de volgende groepsfase?

Ja, hoe zit dat? Er moet in alle 10 groepen nog een ronde gespeeld worden.

Dat klopt. Leiden komt in deze eerste groepsfase niet meer in actie, maar andere ploegen spelen volgende week nog een game. Dat komt omdat ZZ Leiden in één van de 3 groepen zit waar maar 3 teams actief zijn. En dat heeft te maken met de terugtrekking van de Israëlische ploegen vanwege de oorlog. In de groep van Leiden speelt BCM Gravelines Dunkerque volgende week nog uit bij BC Trepca. In de 7 groepen met 4 teams komen alle teams volgende week nog een keer in actie.

Kortom, er kan dus nog van alles verschuiven?

Jazeker. In groep G waar ZZ Leiden in zit, kan zowel BCM Gravelines Dunkerque als ZZ Leiden nog groepswinnaar worden. Verliezen de Fransen, wat niet heel erg voor de hand ligt, dan is Leiden groepswinnaar en gaat het automatisch door naar de volgende ronde. Wint Gravelines Dunkerque van Trepca, dan is het groepswinnaar en wordt Leiden tweede in de groep.

Maar als een team tweede wordt, dan is het toch nog niet zeker van de volgende ronde?

Dat is waar. Van de teams die als tweede eindigen in hun groep, gaan alleen de zes beste nummers 2 door naar de volgende groepsfase en vallen er 4 af. Door het resultaat tegen Trepca is Leiden er echter zeker van dat het tot die beste nummers 2 behoort.

Hoe doen ze dat eigenlijk, die nummers 2 met elkaar vergelijken? Want teams in een groep met 4 spelen meer wedstrijden dan teams in een groep met 3, zoals Leiden. Dan kunnen ze ook meer punten halen. Dat lijkt niet eerlijk.

Daar heeft de FIBA wat op bedacht. In zo’n geval worden in de groepen met 4 teams de resultaten geschrapt van de ploeg die als laatste eindigt. Daarna wordt een nieuwe stand opgemaakt. In sommige groepen is al duidelijk wie laatste wordt. Daar kun je dus al een opgeschoonde tussenstand opmaken. En dan blijkt dat in de groepen A, B, F, H en J de nummer 2 op maximaal 2 overwinningen kan uitkomen. Leiden heeft 3 keer gewonnen en weet dus zeker dat als het tweede wordt in de groep, het de nummers 2 uit die 5 groepen voor blijft.

Oké! En wie treffen we als tegenstanders in de volgende groepsfase, is dat al een beetje duidelijk?

Nou ja, dat is een beetje koffiedik kijken met nog een ronde te gaan in deze groepsfase. Maar we kunnen de mogelijkheden wel even langsgaan. Dat doen we aan de hand van twee scenario’s. Het eerste scenario: BCM Gravelines Dunkerque verliest volgende week van Trepca waardoor Leiden groepswinnaar wordt. Het tweede scenario: de Fransen winnen volgende week, waardoor Leiden tweede in de groep wordt.

Goed, scenario 1, Leiden wordt groepswinnaar. Kom maar door.

In dat geval komt Leiden in groep N terecht, samen met de winnaar van groep H en die is al bekend: NINERS Chemnitz uit Duitsland. Die ploeg is het seizoen sterk begonnen. Het won alle Europese games tot nu toe (onder meer tegen Heroes Den Bosch) en staat op de derde plek in de Duitse Basketball Bundesliga met slechts 1 verliespartij. De twee andere tegenstanders behoren tot de beste nummers 2 uit de eerste groepsfase. Het gaat om de nummer 2 en nummer 3 in de rangschikking van de beste nummers 2. Daar is nog niet veel van te zeggen, maar teams die daarvoor in aanmerking komen zijn onder meer ERA Nymburk uit Tsjechië, waar David Collins nu speelt, en Itelyum Varese uit Italië.

Oké. En wat als we tweede worden?

Dan hangt het er vanaf hoe Leiden eindigt in de rangschikking van de nummers 2. Leiden staat er met 3 overwinningen en een saldo van +14 best aardig voor en maakt een redelijke kans om bij de beste 4 van de nummers 2 te eindigen. In dat geval wordt het groep M of groep N. Ja, groep N is ook de groep waar de winnaar van de huidige groep van ZZ Leiden in uitkomt, dus het zou zo maar kunnen dat we opnieuw BCM Gravelines Dunkerque treffen. En NINERS Chemnitz uit Duitsland dus. Wordt het groep M, dan komt Leiden uit tegen de winnaar van groep E en dat wordt FC Porto uit Portugal of Manisa BBSK uit Turkije. In groep M zit ook de winnaar van groep F, en die is al bekend: Casademont Zaragoza uit Spanje.

En als we niet bij de beste 4 nummers 2 horen?

Dan spelen we als vijfde nummer 2 in groep L met Legia Warszawa uit Polen en waarschijnlijk het Turkse Bahcesehir (die kennen we nog!).

Wanneer wordt er gespeeld?

De games in de tweede groepsfase vinden in principe plaats op 6 en 13 december, 10, 24 en 31 januari en 7 februari.

Kortom, mooie games in het vooruitzicht de komende tijd?

Zeker!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *