Supporters over de nieuwe hal: “De sfeer komt vanzelf”

Na een lange periode van onzekerheid heeft ZZ Leiden eindelijk de overstap gemaakt naar de nieuwe accommodatie. Gezien de resultaten hebben de basketballers al aardig hun draai weten te vinden in hun nieuwe onderkomen, maar geldt dat ook voor hun fans? We laten verschillende leden van De Blauwe Brigade aan het woord, benieuwd naar hun bevindingen.

Al tijdens de jaren ’70 kwam Edwin Wouters voor het basketball naar Leiden, tijdens de zogenaamde ‘Parker-periode’. Sinds de doorstart is hij een trouw bezoeker, maar heeft pas sinds zo’n drie jaar een seizoenkaart.

Edwin Wouters (midden) op de tribune met Sven en Dennis.

De Zoeterwoudenaar is onder de indruk van de nieuwe accommodatie. “De hal an sich is fantastisch; het is echt heel mooi geworden”, vertelt Wouters. “De ontvangstruimte is prachtig en nodigt uit om ook na de wedstrijd nog even te blijven hangen. Niet direct naar huis, maar onder het genot van een drankje gewoon even gezellig napraten over de wedstrijd.”

Toch moet Wouters nog zijn draai vinden. “Misschien hadden we dit seizoen nog geen vaste plaatsen moeten hebben. Eerst een jaar iedereen zijn weg laten zoeken, want nu had je geen idee waar je voor koos. Ik mis de sfeer van de Vijf Meihal. De mensen met wie ik vroeger op de tribune zat, zijn allemaal verspreid over andere vakken met glazen platen ertussen. Toch denk ik dat de sfeer vanzelf zal komen. We hebben tot dusver nog niet echt aansprekende wedstrijden gehad. Ik benieuwd naar de wedstrijden tijdens de play-offs. Dan zal de zaal weer afgeladen zijn en zal het ongetwijfeld weer zijn zoals het altijd is geweest.”

‘Je hoeft niet meer te haasten’

Samen met haar zoon Dennis heeft Monique van Leeuwen sinds twee jaar een seizoenkaart. De liefde van het duo voor de sport gaat ver, want als het maar even kan, reizen ze ZZ Leiden ook tijdens uitwedstrijden achterna. Zo waren ze present tijdens de bekerfinale in Zwolle, ondernamen ze de busreis naar de ‘Night of The Giants’ in Antwerpen en zagen ze onlangs van dichtbij hun favoriete team in Rotterdam winnen van Feyenoord. Daarnaast speelt Dennis zelf ook, in BS Leiden x12-2.

Monique van Leeuwen met zoon Dennis.

Van Leeuwen moet nog wennen aan de nieuwe hal. “Het voelt nog niet als thuis. In de Vijf Meihal hadden we tal van bekenden om ons heen; het is nu nog even zoeken. Ik mis trouwens de speciale opkomst van de spelers. Voorheen ging altijd het licht uit en was de presentatie echt iets speciaals.”

Ze is blij met de vaste indeling op de tribune. “Dat vind ik echt een vooruitgang. Je hoeft nu niet te haasten om op tijd binnen te zijn voor de beste plaatsen. Je kunt bij wijze van spreken vijf minuten voor de wedstrijd nog aanschuiven. Daarbij hebben wij het op onze tribune getroffen met de rugleuning van onze stoelen. Dat zit toch net even lekkerder. Sowieso hebben wij mooie plekken, op de tweede rij schuin achter de wedstrijdtafel. Zo kunnen we mooi met de videoscheidsrechter meekijken.”

‘Geen knieën in je rug’

Gert-Jan Berg raakte in 2011 verslingerd aan ZZ Leiden. “Ik ben dat seizoen regelmatig gaan kijken en was er uiteraard bij tijdens die legendarische wedstrijd tegen Donar. Het was de verjaardag van mijn zoon, ik zei dat ik na de wedstrijd direct naar huis zou komen voor zijn feestje. Dat is niet gelukt, haha. En dit jaar weer kampioen op 29 mei, hoe is het mogelijk. De verjaardag van Matthijs is daardoor wel een dingetje geworden, dat snap je natuurlijk wel.”

Gert-Jan Berg (midden) op de tribune met Niels, René, Chris en Rutger.

Her en der zijn negatieve berichten te lezen, maar daar doet Berg niet aan mee. “Het is heel gemakkelijk om te zeuren en de nieuwe hal direct af te schrijven, maar daar pas ik voor. Natuurlijk is het wennen, maar de nieuwe accommodatie verdient het voordeel van de twijfel. Het is een schitterende hal, veel ruimer dan de vorige. Natuurlijk was het gezellig op die oude, vertrouwde tribune, maar het is wel zo fijn dat je nu niet de hele tijd twee van die knieën in je rug hebt. Dat is echt wel een verbetering.”

Berg heeft begrip voor het feit dat nog niet alles gestroomlijnd loopt. “Laatst heb ik een heel kwart moeten missen, omdat ik in de rij stond voor een drankje. Dat zal echt wat sneller moeten. Maar dat hoort nu eenmaal bij het begin, het moet allemaal nog groeien. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

‘Hal moet nog wat verder aangekleed’

De 56-jarige Arno is geboren en getogen Leienaar en supporter sinds de start van ZZ Leiden. “Ik werkte destijds bij Zorg en Zekerheid en kreeg via mijn werk vrijkaarten. Al snel heb ik een seizoenkaart genomen, want een middagje of een avondje ZZ vind ik geweldig.”

Arno (midden) met zijn tribunematen Ron en Paul.

Over het nieuwe onderkomen van ZZ Leiden is hij positief. “Ik vind dat we een mooie nieuwe hal hebben. Natuurlijk is het wennen en moet de hal nog wat verder aangekleed worden. Maar stap voor stap wordt het beter. De foto’s van de spelers hangen er nu, de banners met onze prijzen en de namen van de spelers staan nu ook op het scorebord. En er is nu ook speciaalbier van de tap! Ik heb het tot dusverre met mijn vaste tribunematen Ron en Paul prima naar mijn zin in vak N.”

Zijn mening over kritische geluiden van sommige supporters? “Ik denk dat we een beetje geduld moeten hebben. Je kunt niet verwachten dat je van het ene op het andere moment de intieme unieke sfeer van de Vijf Meihal meeneemt naar de nieuwe hal. Ook in ‘de Schuur’ was het lang niet altijd een heksenketel, zeker niet in het begin van het seizoen. Tegen Landstede en tegen Donar vond ik de sfeer prima, vooral in de tweede helft toen de ploeg het nodig had. Ik hoop dat het wat voller wordt, zeker achter de baskets ziet het er nog een beetje leeg uit.”

‘Mis de speciale presentatie van de spelers’

Met John Beekman hebben we één van de vele vrijwilligers te pakken die er bij ZZ Leiden rondlopen. Beekman werd tijdens de Parker-periode door zijn ooms meegenomen naar het basketbal in de Sleutelstad en is daarna nooit meer weg geweest. Voor, tijdens en na de wedstrijden verzorgt hij namens ZZ Leiden de berichten op Facebook en Instagram.

John Beekman in de oude hal, met één van de vele prijzen die ZZ Leiden afgelopen seizoen won.

Ook Beekman mist de unieke sfeer van de Vijf Meihal. “Sportcomplex 1574 is een flinke verbetering. Ik vermoed dat het klimaat beter te regelen is; zo’n bloedhete wedstrijd als vorig seizoen tegen Oostende zie ik niet meer zo snel gebeuren. Maar we zijn er nog lang niet”, beschouwt hij. “Ik mis bijvoorbeeld de speciale presentatie van de spelers, Jochem Myjer op de schermen, de banners en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb begrepen dat de gemeente Leiden een enorm bedrag vraagt voor het ophangen van allerlei zaken. De mensen op het stadhuis begrijpen blijkbaar niet dat ze een topclub moeten faciliteren in plaats van deze vereniging en zijn supporters de broekriem aan te laten trekken.”

Op social media toonde Beekman zich eerder al kritisch. “Hoewel het tegen Donar weer lekker druk was, was de eerste wedstrijd in een kale hal. Waar zijn de supporters gebleven? Anderzijds begrijp ik wel dat je het met deze toegangsprijzen met drie wedstrijden in één week het als gezin niet kunt bolwerken. Dat neemt niet weg dat de sfeer heel belangrijk is. Die is er echter niet zomaar; daar zul je wat voor moeten doen. Wanneer je thuis je verjaardag viert, hang je ook eerst zelf de slingers op.”

Eén reactie op “Supporters over de nieuwe hal: “De sfeer komt vanzelf””

 1. Ik zou graag het volgende aan de gemeente Leiden willen vragen .
  1 Spot in de zaal voor de opkomst.
  2 groot video scherm terug .
  3 zo niet pas dan de huur aan.
  ZZ BETAALD NU 2 X ZOVEEL Huur maar krijgt minder.
  Kan iemand mij dat uitleggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *