De Blauwe Brigade krijgt groot geldbedrag om hal op te fleuren

Een weldoener heeft supportersvereniging De Blauwe Brigade 150.000 dollar (bijna 140.000 euro) geschonken om Sportcomplex 1574 op te fleuren. Voorzitter Akif Han: “We zijn er een beetje beduusd van. Maar we zijn er ook ontzettend blij mee. De hal kan wel een opkikker gebruiken.”

De weldoener is de Amerikaanse ondernemer John Stone van May Hall Island in de staat Georgia. Hij is een verre nazaat van de Leidse schilder Jan Steen. Stone koestert nog altijd warme gevoelens voor de stad van zijn voorouder en brengt jaarlijks een bezoek aan Leiden. Daarnaast is hij ook fervent basketballliefhebber. De 62-jarige Amerikaan was in zijn jonge jaren een verdienstelijke point guard in het team van de University of American Samoa Law School (NCAA Division III).

De Amerikaanse ondernemer en weldoener John Stone.

Geen wonder dus dat Stone tijdens zijn bezoeken aan Leiden ook regelmatig een wedstrijdje van ZZ Leiden meepikt. Maar in januari was de Amerikaan nogal verbaasd over wat hij aantrof, vertelt Akif. “Ik stond samen met hem in de rij voor een biertje en dat duurde nogal, dus we raakten aan de praat. Hij vroeg: ‘What happened to the famous Vijf Meihal? Why are you guys playing here in this factory hall?’ Ik legde uit dat we met pijn in het hart de Vijf Meihal hadden moeten verlaten en dat de nieuwe hal nog niet helemaal op orde is. ‘Well, you can say that’, zei hij, en schudde zijn hoofd.”

Vorige week kreeg Akif een mailtje uit Amerika: Stone wilde graag een bijdrage leveren aan een vrolijker hal voor ZZ Leiden. Of De Blauwe Brigade het met 150.000 dollar een beetje gezelliger zou kunnen maken? De Amerikaan heeft een aardig vermogen vergaard met zijn onderneming in koelkasten (StoneCold Inc.) en schenkt regelmatig aan goede doelen, zo blijkt. Akif: “We hebben hem meteen wat ideeën voorgelegd en hij vond het er prima uitzien.” Maandagochtend kwam het definitieve akkoord van Stone. De ondernemer uit Georgia gaf de basketballliefhebbers in Leiden nog een advies: “Don’t leave this to politicians, take the lead yourself.”

2 reacties op “De Blauwe Brigade krijgt groot geldbedrag om hal op te fleuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *