Achter de schermen: de vloerleggers

ZZ Leiden speelt in de Arena 1574 op een mooie nieuwe vloer. Maar voordat die er ligt, moet er wel wat gebeuren. We kregen uitleg van Dylan Gouwentak, samen met Paul Coster verantwoordelijk voor de gang van zaken op een wedstrijddag. En hij kan nog wel wat helpende handjes gebruiken.

Dylan, een nieuwe hal, waarom ligt er geen kant-en-klare basketballvloer? Dan hoef je niet iedere keer een vloer te leggen.

“Dat komt omdat er ook andere sporten plaatsvinden in de topsporthal, zoals korfbal en handbal. Op de vloer zie je verschillende lijnen in verschillende kleuren voor verschillende sporten. Bij amateursport is dat geen probleem. Maar de BNXT League en de FIBA willen dat er bij profbasketball alleen basketballlijnen te zien zijn. Bovendien moeten de logo’s van bijvoorbeeld BNXT, FIBA en sponsors zichtbaar zijn.”

Hoe gaat dat leggen in zijn werk?

“De vloer bestaat uit losse houten platen die aan elkaar geklikt worden. De platen zijn genummerd en worden zodanig opgeborgen op karren dat ze makkelijk te pakken zijn als de vloer gelegd wordt. Als er ’s avonds een wedstrijd is, dan beginnen we meestal rond een uur of drie ’s middags met leggen. Als we één ploeg van vijf of zes mensen hebben, dan zijn we meestal na twee uur klaar. Het liefst zou ik twee ploegen hebben, dan kun je denk ik in vijf kwartier klaar zijn.”

Is het zwaar werk, dat leggen?

“Nou, je hoeft geen krachtpatser te zijn, maar je moet wel een goede conditie hebben. De platen wegen 18,5 kilo per stuk, met z’n tweeën is dat goed te tillen. Maar je moet wel vaak door de knieën om de plaat te leggen. Dus het is meestal wel zweten geblazen en sommige spieren ga je op een zeker moment wel voelen. Het is vergelijkbaar met een goeie workout in de sportschool.”

En na de game moet de vloer weer opgebroken worden?

“Klopt. Meestal gaat dat wel wat sneller dan het leggen.”

Zijn dat dezelfde mensen die de vloer leggen?

“Nee, daar hebben we een andere ploeg voor. Anders vraag je wel erg veel van mensen.”

En je kunt nog wel wat hulp gebruiken bij de opbouw en afbouw van de vloer?

“Jazeker, als we meer mensen hebben, dan zijn we sneller klaar en hebben we wat meer speelruimte als mensen niet kunnen vanwege ziekte of verjaardagen. Dus meld je aan, als je de club wilt helpen.”

Wat staat er tegenover?

“Je gaat aan de slag met een leuk team, de sfeer is altijd heel ontspannen, terwijl er ook stevig doorgewerkt wordt. Je kunt gratis de wedstrijd bekijken en je krijgt een mooi ZZ Leiden Crew-shirt. We zorgen voor eten en drinken. En als je regelmatig meedoet, word je uitgenodigd voor de jaarlijkse vrijwilligersavond. Dan gaan we met alle spelers, de staf, het bestuur en alle vrijwilligers bowlen en eten. Altijd supergezellig.”

Moet je bij elke wedstrijd opdraven?

“Het liefst wel, maar we snappen dat dat lastig is vanwege vakanties of andere verplichtingen. Als je de helft van de wedstrijden kunt, dan zou dat al heel fijn zijn. We hebben een groep op Whatsapp, daarin kun je aangeven of je beschikbaar bent op een wedstrijddag.”

Waar kunnen mensen meer informatie krijgen of zich aanmelden?

“Je kunt een mailtje sturen naar zaalmanagement@eredivisiebasketballleiden.nl, dan nemen we contact met je op. Maar je kunt mij of Paul Coster ook aanspreken in de hal. We kijken graag samen met je wat er mogelijk is.”

Hieronder een korte video over het leggen van de speelvloer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *